Implantaten

Het probleem:

Tanden en kiezen kunnen verloren gaan door een ongeval, tandbederf en/of ontstekingen van het tandvlees en het omringende steunweefsel. Uiteindelijk kan dit leiden tot volledige tandeloosheid en bent u aangewezen op een kunstgebit. Het kaakbot zal echter langzaam slinken, waardoor er minder steun aanwezig zal zijn en het kunstgebit los gaat zitten.

Wat is een implantaat:

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien eruit als “schroefjes”. Titanium wordt door het menselijk lichaam volledig geaccepteerd: d.w.z. dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt. Een implantaat in de kaak als pijler voor tandvervanging komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke tandwortel. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese en voorkomt voor groot deel het slinken van de kaak.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De behandeling bestaat uit een aantal fases. Allereerst zal worden begonnen met het onderzoek en bespreken van het mogelijke behandelplan, in de volgende fase zullen de implantaten operatief worden ingebracht. Indien noodzakelijk zal na het vastgroeien een tweede ingreep volgen om het implantaat “boven het tandvlees”te halen. In de laatste fase wordt de constructie, bv een brug op implantaten, gemaakt.

De behandeling:

Het onderzoek: Het onderzoek bestaat uit een medisch en tandheelkundig deel. Om te kunnen beoordelen of er voldoende bot aanwezig is, zijn röntgenfoto’s nodig. Röntgenfoto’s spelen een belangrijke rol bij de planning van de ingreep. Op een panorama foto (OPG) kan de implantoloog goed de afstand tot anatomische structuren zoals een belangrijke zenuw in de onderkaak of de kaakbijholte in de bovenkaak, inschatten. In moeilijkere gevallen kunnen er meer opnames worden gemaakt zoals een CBCT-scan, waarbij het zelfs mogelijk is m.b.v. de computer de positie van de implantaten driedimensionaal te plannen. In onze praktijk is een hypermoderne CBCT-scan aanwezig.

Door de mond te onderzoeken kan o.a. een inschatting worden gemaakt van de breedte van de kaakwal, maar ook van bv. de manier waarop de tanden en kiezen op elkaar bijten.

De lichamelijke gezondheid wordt met de patiënt doorgenomen en een behandelvoorstel met de eventuele mogelijkheden wordt besproken.

Aanvraag bij de verzekering: De behandeling moet in enkele gevallen worden aangevraagd bij de verzekeraar. Pas na machtiging door de zorgverzekeraar vindt de behandeling plaats. De kosten van de behandeling worden geheel of gedeeltelijk vergoed, afhankelijk van uw verzekeringsvorm.

In het geval van een kunstgebit betalen de patiënten alleen een beperkte eigen bijdrage wanneer op de implantaten een nieuw kunstgebit gemaakt moet worden. Implantaten ten behoeve van kronen of bruggen vallen niet onder de basisverzekering. De behandeling wordt afhankelijk van uw polisvoorwaarden, gedeeltelijk vergoed uit een aanvullende tandartskostenverzekering.

De voorbereiding: Dit is een voorbereidende afspraak voorafgaand aan de behandeling. De recepten worden meegegeven, zoals oa: pijnstiller, antibiotica en spoelmiddel. Tevens wordt het toestemmingsformulier ondertekend. Indien u al medicatie heeft raadpleeg dan bij uw eigen apotheek of de recepten in combinatie met uw medicatie genomen kunnen worden. Gebruikt u bloedverdunners pleeg dan overleg met uw arts.

De implantatie: Het plaatsen van een implantaat is een kleine operatieve ingreep. Implantaten worden onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Op de plaats waar 1 of meerdere implantaten moeten komen wordt een snede in het tandvlees gemaakt, deze wordt vervolgens opzij geschoven waarna het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens wordt een gaatje in het kaakbot geboord. De 1ste boor, die gebruikt wordt is smal, de volgende boor is echter iets breder, dit wordt herhaald totdat het boorgat breed genoeg is om het implantaat erin te draaien. De boren worden gekoeld met infuusvloeistof wat een beetje zout smaakt. Het tandvlees wordt met behulp van hechtingen weer gesloten.                                                                                                                                                                                                                       Impl     

Twee manieren van inbrengen:

1-fase implantaten: Na het plaatsen van het implantaat wordt er een knopje op het implantaat geschroefd. Deze steekt na het hechten boven het tandvlees uit. Bij een 1-fase inheling hoeft het tandvlees niet nogmaals opengemaakt te worden en kan na de inhelingsfase direct een afdruk genomen worden.

2-fase implantaten: Na het plaatsen van het implantaat wordt er een afdekschroefje op het implantaat geschroefd die na het hechten onder het tandvlees zit. Bij een 2-fase inheling wordt na het maken van een klein sneetje het implantaat opgezocht en daarop een knopje (healing abutment) geschroefd dt boven het tandvlees uitsteekt. De tweede operatie is vaak een kleine ingreep, welke weinig nabezwaren geeft.

De keuze van een 1-fase of 2-fase inheling is mede afhankelijk van het gebruikte implantaatsysteem, maar andere omstandigheden, zoals oa. Een bothersteloperatie kunnen redenen zijn om voor een 2-fase inheling te kiezen. Welke aanpak voor u specifieke situatie is zal met u besproken worden.                                                                                                                                                                                                Impl fases

Na het implanteren: In het algemeen is de napijn minimaal en met pijnstillers goed te onderdrukken. Indien er een zwelling optreedt kan dit door te koelen beperkt worden. We adviseren u de dag van het implanteren rustig aan te doen en geen afspraken te maken. De net geplaatste implantaten mogen niet belast worden en de onderprothese kan dan ook 2 weken niet worden gedragen.

Uw kunstgebit wordt 2 weken na de behandeling aangepast met een siliconenlaag. Het is belangrijk om de implantaten goed te laten “rusten”, ivm het vastgroeien, niet te veel te belasten. Het is daarom ook aan te raden om in die periode zacht voedsel te eten.

De 1ste 3 weken mag u op de plaatst van de wondjes niet poetsen, 1 week spoelen met het voorgeschreven spoelmiddel, 3 dagen spoelen na hechtingen verwijderen. (kunstgebit poetsen met water en zeep, de siliconenlaag lost op als deze in contact komt met menthol, zoals pepermunt, kauwgom, tandenpasta.)

Hechtingen verwijderen: 2 weken na het implanteren worden de hechtingen verwijderd, implantaten stabiliteit en de genezing van de wond gecontroleerd. 3 dagen na hechtingen verwijderen mag u, bij de 1-fase implantaten, de knopjes met een zachte tandenborstel en perio-aidgel poetsen. Uw kunstgebit mag u weer gaan dragen, maar ’s nachts dient deze uitgenomen te worden, om te voorkomen dat u op het implantaat “bijt”.

De ingroeifase: Na het inbrengen van het implantaat volgt een fase van ongev. 2 maanden waarin het implantaat stevig wordt verankerd in het bot. De tijdsduur is afhankelijk van een aantal factoren zoals hoeveelheid en kwaliteit van het bot.  Tijdens deze afspraak bekijken we het tandvlees en stabiliteit van het implantaat. Bij deze afspraak wordt met u het vervolg van de behandeling besproken, vervaardigen van kunstgebit.

De nazorg:

Nadat het kunstgebit is geplaatst moet er regelmatig controles worden uitgevoerd. Gekeken wordt of de implantaten nog goed vast zitten, of het tandvlees gezond is en of de mondhygiëne in orde is.  Er worden foto’s gemaakt om te zien hoe het bot rond het implantaat zich gedraagt. Een goede mondhygiëne is van allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. Bij het plaatsen van de prothese krijgt u instructie voor het schoonhouden van de implantaatconstructie.

 

 

Contact

Telefoon 073 6218778
 

Tandprothetische Praktijk Koers Instelling voor Mondzorg

Rietveldenweg 60 b
5222 AS 's-Hertogenbosch
Telefoon:
073 6218778
KvK:
16086013
Website: www.tppkoers.nl
Routebeschrijving >